Ahad, 27 Januari 2013
Ikan Tenggiri Masak Lemak Kuning 2013
Senang & mudah.. bahan-bahan pun tak banyak sangat..senang nak dapat..
bahan-bahan
3 keping asam keping
2 biji tomato
garam & perisa secukupnya
1 bungkus santan-lebih kurang 1 biji kelapa
1 cawan air
2 ekor ikan tenggiri
bahan2 untuk blander
1 1/2 sudu jintan manis
1 sdu lada hitam
sedikit halia
3 batang serai
1 labu bawang besar
sedikit air untuk mengngisar
cara-caranya
blander semua bahan2 kisar tadi dan masukkan kedalam periuk.Masukkan air,ikan , santan ,asam keping ,garam dan bahan perisa kedalam periuk . Apabila dah mendidih kacau perlahan-lahan dan kecilkan api , kalau pecah minyak tak sedap..lepastu, masukkan tomato . Biarkan sekejap . Matikan api ,dah siap....
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan