Sabtu, 2 November 2013
Sambal Tumis Ketam
Nak buat sambal ketam ni mudah ja..tak susah pun..budak sekolah rendah pun boleh buat..@__@
1- ulas bawang merah
1- ulas bawang putih
3- sudu besar sambal yang telah siap dimasak
4- ekor ketam
kunyit-garam untuk dilumur dekat ketam
2- sudu besar minyak sayur kalau nak guna minyak biasa pun boleh..
kalau kurang sedap boleh tambah apa yang patut ^^
1]Mula-mula basuh ketam macam biasa lah kan..potong kaki dia buang lah apa yang patut..
2]Dah siap semua lumur garam & kunyit dekat ketam
3]potong bawang untuk menumis
4]mula panaskan kuali, masukkan minyak 1 sudu,masukkan ketam balik balikkan tutup sekejap,bukak lihat nanti hangus pulak, api jangan terlalu kuat,bila kulit ketam dah merah bukak penutup tadi balik balikkan ketam sampai masak,bila dah masak masukkan minyak 1 sudu, masukkan bawang tumis sampai bawang kuning lepas tu masukkan sambal tadi..balik-balikkan tambah apa yang patut kalau tak cukup rasa...dah siap.. boleh dihidang...^___^
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan