Sabtu, 17 November 2012

Ikan salmon masak masam manis .



Pertama kali masak Ikan Salmon masak masam manis,rasanya boleh tahan jugak sedap,suami la nak makan ikan salmon jadi buat la.. dia pergi jusco beli tapi bahan-bahan tak cukup jadi masak la apa yang ada,hari ni tak pergi pasar hehe





Ikan salmon masak masam manis

Bahan-bahan

2-keping ikan salmon

Garam,lada hitam[untuk ikan]

1-cawan Sos cili Thai

garam,perasa,gula secukup rasa[untuk kuah]

1-labu bawang besar

3-ulas bawang putih

1-ulas bawang merah

1-batang carrot

sedikit air
Minyak zaitun secukupnya untuk menggoreng

Cara-caranya

1-tumbuk lada hitam sampai halus

2-Garam dan lada hitam lumur dekat ikan

3-panaskan minyak goreng ikan dengan minyak zaitun bila sudah masak tos kan

4-minyak tadi boleh digunakan untuk buat kuah masam manis

5-potong bawang besar.

Potong bawang merah,bawang putih[untuk menumis]

Carrot potong 3,lepas tu potong dadu panjang,carrot kalau potong panjang lebih manis

Tumis bawang putih bawang merah sampai kekuning kuningan lepastu masukkan bawang besar,carrot kacau-kacau sekejap masukkan sos cili Thai kacau lagi masuk perasa, garam dan sedikit air bila kuah sudah siap masukkan kuah tadi dalam pinggan lepastu letak ikan tadi atas kuah tadi dah siap....

Biasanya ikan saya masukkan dalam kuah balik-balikan baru kuah masam manis meresap dalam ikan baru rasa kuah lebih sedap,kali ni masak ikan Salmon,satu kelainan bagi saya ikan salmon perap dengan lada masak pulak masam manis macam pelik pulak kan? tapikan yang penting rasanya sedap..








Tiada ulasan:

Catat Ulasan