Ahad, 27 Januari 2013

Ikan Tenggiri Masak Lemak Kuning 2013




Senang & mudah.. bahan-bahan pun tak banyak sangat..senang nak dapat..











bahan-bahan

3 keping asam keping

2 biji tomato

garam & perisa secukupnya

1 bungkus santan-lebih kurang 1 biji kelapa

1 cawan air

2 ekor ikan tenggiri

bahan2 untuk blander

1 1/2 sudu jintan manis

1 sdu lada hitam

sedikit halia

3 batang serai

1 labu bawang besar

sedikit air untuk mengngisar

cara-caranya

blander semua bahan2 kisar tadi dan masukkan kedalam periuk.Masukkan air,ikan , santan ,asam keping ,garam dan bahan perisa kedalam periuk . Apabila dah mendidih kacau perlahan-lahan dan kecilkan api , kalau pecah minyak tak sedap..lepastu, masukkan tomato . Biarkan sekejap . Matikan api ,dah siap....










Tiada ulasan:

Catat Ulasan