Rabu, 18 September 2013

Mamee Kari Bandung



Mudah dan senang

0-3 ekor udang
1-1 bungkus Mamee

2-1 biji Telur

3-sayur kobis,kalau nak letak macam2 sayur pun boleh,tambah pedas boleh letak cili,daun sup.daun bawang,lagi wangi dan sedap,boleh tambah daging,ayam,sotong,udang, mamee ni saya masak tengah malam perut lapar apa lagi ambik ja yang mana nampak...janji masuk dalam perut kenyang hahaha..

4-perencah kari mamee

5-air

6-sedikit tepung jagung untuk bagi pekat kuah

7-sedikit bawang goreng

8-mula2 rebus mamee agak2 masak , toskan

9-masukkan air 750ml dalam kuali,perencah kari mamee,bila dah mendidih masukkan sayur kobis,telur,perlahankan api,tunggu sekejap biar telur masak,bila dah masak baru masuk tepung jagung,tepung jagung tu masukkan air sedikit kacau2, masukkan dalam kuah tadi,jangan lupa mamee yang telah ditoskan, masukkan dalam kuah ,kacau sampai dia pekat,siap..masukkan dalam mangkok tabur bawang goreng daun sup,daun bawang apa lagi..makan...^___^




Tiada ulasan:

Catat Ulasan