Ahad, 15 Disember 2013

Masak Asam Daging




Masak Asam Daging



Bahan-bahan

1-setengah kilo daging

2-3 batang serai

3-sedikit halia

4-sedikit air asam jawa

5-kunyit-garam untuk dilumur pada daging

7-minyak sayur untuk menggoreng

7-1 labu bawang besar

8-bawang putih,bawang merah untuk menumis

cara2

tumbuk serai.halia sampai halus,kalau nak sedap lagi masukkan lada hitam,lada ditumbok halus,cili besar

Potong daging nipis2,garam,kunyit gaul..panaskan kuali..masuk semua sekali...bali2kan daging..tambah air, masak sampai daging lembut..bila dah lembut..masak lagi sampai air kering,masukkan minyak sayur goreng sampai sedikit garing,bawang putih,bawang merah kacau sampai kuning,masukkan bahan2 yg ditumbuk tadi kacau2 sampai kuning,bawang besar potong ikut suka betuk macam mana pun boleh..kalau letak lada hitam ,cili besar lagi sedap..tapi kat sini saya tak letak..sebab orang yang nak makan tak mahu pedas...masukkan air agak2 laa kan..jangan banyak sangat,air asam,garam perasa secukup rasa..siap...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan