Ahad, 10 Jun 2012

Ketam Masak lemak Cili Padi + Mee Hailam ++++




Pehhhh,,,Pedas ketam masak lemak,,,meratah ketam mana tak pedasnya hehehe,,kalau makan dengan nasi tak pedas pun,,,tengah hari tadi saya makan mee,,konon kononnya nak makan waktu petang emmmmm,tak tahan dolat tengok mee,,,apa lagi,,,makan mee laaaa dulu,,.


masak lemak cili padi.saya masak cara mudah dan senang,,ketam ni sebenarnya besar,,pertama kali saya lihat ketam biru sebesar ini,,jarang-jarang jumpa..Berat ketam lebih kurang 1kg.


Bahan-bahan,cili padi,bawang merah,bawang putih,,tumbuk sampai halus kalau nak blender pun boleh,,,,minyak lebih kurang 2 sudu,,untuk menumis,saya guna minyak sayur,kalau anda nak guna minyak masak biasa pun boleh,,,santan,garam,perasa secukup rasa,tapi kalau tumbuk rasanya lebih sedap dari blender,cara-caranya..tumis bawang sampai kuning,lepastu masukkan air bila dah mendidih,masukkan ketam terbalikkan sampai dua-2 belah masak,bila ketam berubah menjadi warna merah..bolehlah masukkan santan,,kacau-kacau sekejap..DAH SIAP !!.







































































































Tiada ulasan:

Catat Ulasan